Rudarska druščina iz Vrem v Grižah

V soboto, 30. septembra 2017, je prišlo društvo Urbanščica iz Vrem na ekskurzijo v Savinjsko dolino. V gosteh pri Etnološkem društvu Srečno v Grižah so spoznali delovanje Etnološkega društva Srečno in si ogledali Rudarski muzej Zabukovica-Liboje. Kako so naši gosti doživljali obisk pa prepustimo besedo kar njim.

EKSKURZIJA V SAVINJSKO DOLINO IN

SREČANJE S KAMERADI ETNOLOŠKEGA DRUŠTVA SREČNO.

Pred tremi leti sta Etnološko društvo Srečno iz Griž (predsednik Jože Hribar) in Turistično kulturno športno  društvo Urbanščica iz Vrem (predsednica Mirjam Frankovič Franetič) vzpostavila prvi prijateljski stik. Dogovorili smo se za izmenjavo izletov v kraje, ki so povezani z rudarsko dediščino.

Etnološko društvo Srečno je prišlo na izlet v mesecu maju 2014. Skupino, ki se je pripeljala z avtobusom, smo najprej sprejeli in pozdravili v Parku Škocjanske jame in jih nato popeljali v Vreme, kjer so bili rudniki črnega premoga v Zavrhku na Škofljah in v Vremskem Britofu.

Z našimi kameradi smo se takrat dogovorili, da jim vrnemo obisk, ki pa se je uresničil šele letos. Z Jožetom sva pripravila program ekskurzije in jo izpeljala zadnjo soboto v septembru 2017. Kar hitro smo zapolnili 50 sedežni avtobus, saj je bila vsebina zanimiva in poučna, zlasti za tiste,  ki jih zanimajo podobne usode krajev. Jože nas pričakal še z štirimi kameradi, ki so nas vodili in spremljali v rudarski muzej v Migojnicah, kjer je razstavljena zbirka rudarskih eksponatov, arhivskih slik, zapisov ter ostalega rudarskega gradiva. Na muzejsko zbirko so zelo ponosni in nanjo tudi čustveno navezani, saj jih spominja na rudarjenje prednikov in njihovo težaško delo, ki so ga opravljali  v tamkajšnjih rudnikih rjavega premoga, ki so delovali skoraj dve stoletji, vse do leta 1972. V Zabukovici smo si ogledali rudarski muzej na prostem. Gonilna sila pri zbiranju in ohranjanju rudarske dediščine je bil in je dr. Jože Hribar, ki nam je ob druženju pojasnil pomen imena »Srečno«, ki ga nosi društvo in pomeni vrline rudarjev (Srčnost, Resnicoljubnost, Enotnost, Človečnost, Načelnost, Odločnost). Te vrline so stalno prisotne tudi v njihovi dejavnosti. V gostišču »Pri Vaški lipi« v Grižah nam je Jože v sliki in besedi predstavil delovanje Etnološkega društva Srečno. Po »uradnem delu« srečanja je sledilo druženje ob kosilu z živo glasbo "Ubranih strun", pevcev, godcev Božota in Januša, ki sta poskrbela za prijetno in sproščeno vzdušje. Pred odhodom pa  nismo pozabili na skupinsko fotografijo in na pozdrav »Srečno«, ki  je oznanilo da se moramo posloviti od naših kameradov, od Jožeta, Januša, Matjaža, Majde in Mateja, ki so bili z nami in nam podrobno predstavili svoj kraj. Druženje z njimi nam bo ostalo v nepozabnem spominu.

Preostali del dneva smo preživeli  v Žalcu z ogledom Eko muzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, na fontani »Zeleno zlato« pa smo s kupljenim Kogojevim vrčkom okušali več vrst  piva. Ta dan je bilo v Žalcu veselo saj je bil Oktoberfest,  prireditev namenjena promociji in pitju piva. Prijetnih vtisov smo se iz Spodnje Savinjske doline vrnili v našo Vremsko dolino.

Vtise zapisala Mirjam Frankovič Franetič