Kontakni podatki:
Etnološko društvo Srečno
Migojnice 6, p.p. 7, 3302 Griže
Tel.: 051 253 015
E-pošta: jozef.hribar@gmail.com
Muzej je odprt
nedeljo dopoldne od 10. do 12. ure sredo od 15. do 18. ure
ali po predhodni najavi.

Knjige

RUDARSTVO IN SKOK ČEZ KOŽO

Zbirka: Izviri naše dediščine, 2. zvezek
Anže Hribar
RUDARSTVO IN SKOK ČEZ KOŽO
Založništvo: Griže: Etnološko društvo Srečno, 2011

Knjiga Rudarstvo in skok čez kožo bo iskala pot zlasti med mladimi, saj ji posebno vrednost daje to, da jo je napisal osnovnošolec Anže Hribar, član podmladka Etnološkega društva Srečno.

V uvodu se avtor dotakne rudarstva na splošno in zgodovine rudarstva. Osrednji del nameni rudarski bratovščini in sprejemu vanjo. Prav skok čez kožo je zanj velik izziv in tako spoznamo ta običaj sprejemanja mladih rudarjev oz. novincev v rudarsko četo. Da je novinec lahko bil sprejet, je moral prej delati pol leta. Končni preizkus pred sprejemom je bil skok čez odprtino rudniškega jaška, preko katerega so zaradi varnosti napeli kožo. Ko so jamski jaški postajali vse širši, so začeli namesto njih uporabljati sod za pivo. Novinca uvaja v delo boter. Ob svečanem sprejemu novince pred zbrano bratovščino in pred častni prezidij pripelje Stari lisjak. Boter pa novinca na delu še naprej spremlja.

Avtor v knjigi ne pozabi omeniti jamskega škrata ali perkmandeljca in Rudarskega muzeja v Grižah, ki seznanja obiskovalce z življenjem zabukovških ter libojskih rudarjev. Tudi na rudarsko pesem je pomislil in zato bo lahko še mnogokrat zapeta.

Življenje knapov je bilo naporno, vendar so spomini prijetni, zato jih radi obujajo in prenašajo na mlajši rod. Z veseljem jih ponosno delijo z vsemi in vedno več je takšnih, ki želijo čim več izvedeti o rudarjenju v teh krajih.


Nazaj