Knjige

Jože Hribar, Janja Ramšak
GODBA ZABUKOVICA
Založništvo: Griže: Etnološko društvo Srečno, 2011

Začetki godbe Zabukovica segajo v leto 1880. Njeni ustanovitelji so bili Karel Gojznikar st., Valentin Žgank, Lipovškovi pobje iz Šešč in Gusti Lenič z Vranskega. Leta 1901 je godbo vzel pod okrilje Lappov premogovnik in takrat se je preimenovala v Rudarsko godbo Zabukovica. Leta 1966 so rudnik zaprli, godba pa je živela in živi naprej.

Sami pravijo: »Začetek poznamo, konca ni!« V letu 2010 so praznovali častitljivih 130 let. Rudniška vodstva so godbenike podpirala, ker so dajali dušno podporo trdemu delu.  Zabukovški godbi se dogaja »zGodba«, kot v uvodu zapiše etnologinja Jana Mlakar Adamič.

Godba je skozi čas dobivala različna imena: Gojznikarjeva ali Krpeževa muzika, Rudarska godba, Zabukovška godba, Rudarska godba Zabukovica, Godba na pihala Zabukovica, Godba Zabukovica. Za godbe, tudi za zabukovško, je značilno, da se tradicija igranja prenaša iz roda v rod, z očeta na sina, z dedka na vnuka.

V knjigi so predstavljeni tudi zaslužni godbeniki, priznani glasbeniki in družine, katerih člani so pomembno prispevali k razvoju in obstanku godbe. Te družine so: Pečnik,  Gojznikar, Tratar, Gračner, Kolšek. Danes igra v Godbi Zabukovica 40 glasbenikov, njihov umetniški vodja je Boštjan Mesarec. Organizirana je kot samostojno kulturno društvo. Poleg drugih prireditev in udeležb godba tradicionalno priredi dva letna koncerta.