Knjige

RAZSTAVA DELAVKE KNAPOVKE
Vodnik po razstavi
Založništvo: Griže: Etnološko društvo Srečno, 2012

Ob izidu knjige Delavke knapovke je Etnološko društvo Srečno pripravilo tudi razstavo z istim naslovom, ob tem pa je izšel vodnik po razstavi, vse to z namenom ozavestiti prebivalce o pomenu ohranjanja naše bogate kulturne dediščine.

Razstava Delavke knapovke nas popelje skozi zgodovino rudarjenja v Zabukovici in Libojah, in sicer smo jo razdelili na štiri tematske sklope: Zgodovina rudarjenja v Zabukovici in Libojah, Prikaz dela knapovk pri rudniku, Povedale so … in Seznam zaposlenih knapovk pri rudniku. Razstavljene so izključno fotografije, na katerih so prisotne ženske – od prvih slikovnih zapisov (1898) do zaprtja rudnikov.

Vodnik po razstavi obiskovalcem na kratko predstavi tudi vsebino knjige Delavke knapovke. Tako izvedo, da sta rudnika Zabukovica in Liboje mnogim knapovkam pomenila kruh, četudi je bil črn in težko prigaran, vezan na delo brez prizanašanja. Življenjske zgodbe knapovk nam na najbolj avtentičen način razkrivajo duh časa, njegove vrednote (tovarištvo …), željo po napredku, blagostanju in materialni neodvisnosti. Vsako pripovedovanje daje knjigi Delavke knapovke poseben pečat. Obiskali smo namreč 15 žensk, delavk knapovk, in zabeležili njihovo zasebno, družbeno in poklicno življenjsko pot. Razstavljene so njihove fotografije, ob vsaki pa je tudi bistvena misel predstavljene avtentične, prvoosebne spominske pripovedi. Vsaka življenjska zgodba je unikatna, tako kot je edinstvena vsaka ženska posebej.

Četrti tematski sklop razstave predstavlja obsežen poimenski seznam 385 zaposlenih žensk pri rudniku Zabukovica–Liboje, rojenih v prvi polovici 20. stoletja. Impresiven je že sam po sebi, marsikoga navda z začudenjem, da so ženske sploh delale v rudniku.

Knapovke so prispevale svoj delež k izgradnji Slovenije. In morda še večji delež k izgradnji Slovenk. Razstava skupaj s knjigo Delavke knapovke prinaša družbeno priznanje njihove vloge. Predvsem pa je enkraten poklon vsem močnim ženskam!