Filmi

MED KNAPI ali JAKEC SE ŽENI

Izviri naše dediščine; Etnografski igrani film
MED KNAPI ali JAKEC SE ŽENI
Založništvo; Griže: KUD Svoboda Griže, 2008, DVD-video, 101 min.

Je veseloigra o življenju rudarjev in njihovih družin. Delo knapa je v družino prinašalo način življenja vse družine. Prigaran denar, nekaj od tega so si knapi oziroma kameradi vzeli zase, v zakup za težke trenutke na delu, in si po delovniku dali duška v vaških gostilnah. Delo v rudniku je zahtevalo vsestransko povezovanje, ob težkem delu in v veselju, šali in žalosti. Za preganjanje strahu pred jamo je služill jabček, seveda naskrivaj. Kajenje je zamenjal čik. Včasih jih je presenetil perkmandeljc (jamski škrat). Spomini na nesrečo z metanom so težki. Izgubljenih je bilo 17 tovarišev. Zahteve po vedno več kolna so rasle, delovni pogoji pa se niso boljšali. Za malico so si od doma prinašali kanjpovo kavo (kalaburngo) in kos kruha, včasih še kaj, če je bilo pri hiši.

Na dan colnge so žene pohitele v trgovino, da so pridobile novo zalogo za gospodinjstvo, moški pa so si privoščili veselje ob druženju v gostilni. Ob plači so tudi pri frizerju naleteli na dodatno pozornost, ker so takrat imeli denar. Mladi knapi so morali biti po starih navadah sprejeti med kamerade. Ob stalnem prihodku so začeli načrtovati svojo življenjsko pot. Knapovška druščina jih je popeljala složno in z obilo hudomušnosti skozi vasovanje, fantovščino. Na ohceti so se jim pridružile tudi njihove družine in vzajemnega veselja ni zmanjkalo.