Filmi

SREČNO, KNAPI

Izviri naše dediščine; etnografski igrani film
SREČNO, KNAPI
Založništvo; Griže: Etnološko društvo Srečno, 2008, DVD-video, 33 min.

Film je posvečen vsem rudarjem, ki so delali v rudniku Zabukovica–Liboje. Delali so v težkih razmerah in že naslov Srečno, knapi! (kot njihov pozdrav) pove, da so si srečne vrnitve iz jame domov vsak dan želeli tako sami, kakor njihove družine.

Tako žena pospremi svojega knapa do vrat doma, kjer mu zaželi vse dobro na delu in hitro vrnitev domov, ker ga doma čaka še delo okrog hiše. Za malico mu je pripravila knajpovo kavo (kalaburngo) z malo sladkorja, če je bil pri hiši, in kos kruha, včasih pa še kaj, kar je pridobila v tavrhu. V težkih razmerah so si na skrivaj privoščili še kakšen jabček, pa čiki niso manjkali. Ob vračanju domov so se kameradi radi zadržali v pu'šnšanku in si dali duška z domačo pesmijo in jabolčnikom.

Svoje delo pri rudniku opišejo tudi ženske-knapovke. Nekdanji rudarji se spomnijo težkega dela, »ko kolna ni bilo nikoli dovolj«. Zaradi slabe opremljenosti rudnika je bilo veliko fizičnega garanja. Skromno malico so si prinašali od doma, a jim je v jami, ko so skupaj pomalicali, dajala veselje in zadovoljstvo. Doživeli so tudi težke trenutke ob nesrečah. Takšne dogodke so nosili v srcu. Ena izmed najhujših nesreč je vzela 17 življenj domačinov. Brez njih so ostale družine, a tudi brez kruha. Zato knapovska solidarnost ne pozna meja. Ob vsem težkem pa rudarji nosijo v spominih vselej lep odnos med sodelavci, ki je vladal na delu in med njimi nasploh. Štirideset let po zaprtju Rudnika Zabukovica in 32 let po zaprtju Rudnika Liboje se še vedno družijo v rudarski četi in skupaj s podmladkom (mladimi člani) obujajo tradicijo rudarjenja, ki je v teh krajih živelo 200 let. Ustvarili so rudarski muzej v okviru Etnološkega društva Srečno s sedežem v Domu kulture Svoboda Griže.