O društvu

Etnološko društvo Srečno v Grižah od leta 2004 ljubiteljsko ohranja naravno, rudarsko in kulturno dediščino, neguje rudarsko izročilo in išče etnološke posebnosti kraja, ki mu je skoraj 200-letno rudarjenje v Zabukovici in Libojah pustilo svoj pečat. Skrbi torej za zavedanje dediščine v lokalni in širši javnosti. Posega na območje osrednjega dela Slovenije med Spodnjo Savinjsko dolino in severnim Posavskim hribovjem.

V okviru društva v prostorih Kulturnega doma Svoboda Griže deluje rudarski muzej, obiskovalce pa navduši še rudarski muzej na prostem v Zabukovici, pred osnovno šolo v Grižah in pred osnovno šolo v Libojah. Posebnost društva je rudarska četa, ki šteje 50 rudarjev v enotnih svečanih rudarskih oblekah.

Društvo izdaja knjižno zbirko Izviri naše dediščine. V lokalno okolje so člani društva aktivno vpeti tudi tako, da snemajo etnografske dokumentarne in igrane filme. Rudarska izročila ohranjajo in negujejo tudi s prireditvami ob vsakoletnem praznovanju dneva slovenskih rudarjev 3. julija in godu sv. Barbare, zavetnice rudarjev 4. decembra.

Etnološkemu društvu Srečno in dr. Jožetu Hribarju je Slovensko etnološko društvo podelilo Murkovo listino za leto 2010 za dosežke na etnološkem področju na Slovenskem.

Več